Projecte Mut @ Luz de Gas - 01/12/16


El grup eivissenc tenia ganes de passar-s'ho bé dijous a la Sala Luz de Gas de Barcelona. Fa deu anys que van engegar Projecte Mut i presentaven "10 anys i bons", un disc amb algunes de les cançons més significatives del grup amb col·laboracions d'artistes com Els Amics de les Arts, Gerard Quintana, Els Catarres, La Pegatina o Maria del Mar Bonet. 

El concert, convertit en festa de celebració, començava amb "Tu ja m'entens", "A la muntanya" i "L'home de goma". Sota el seu ja famós barret de palla, que recorda a un fantàstic article de Josep Maria de Sagarra del 1929, David Serra (cantant i compositor) donava les gràcies al públic: "Sou el millor regal. Un aplaudiment per tots vosaltres". Agraïments fets, arribava el primer convidat: Miquel Gil. La seva veu potent va acompanyar al grup per tocar "Terra Natal". Va ser el primer de molts. El segon, un Sajosex patint per no oblidar la lletra de "Una cosa". 

Projecte Mut no va perdre l'estona parlant. Cançó rere cançó, amb molt poques pauses. Hi havia molts artistes convidats i molts temes a tocar. Venien a cantar, a fer ballar. Era el torn de "No donis il·lusions al meu cor", sense Blaumut, "una de les cançons que a mi m'agraden especialment", confessava Serra, i buscava complicitat: "A veure si coincidiu...". Era el moment adequat per presentar el tercer convidat: Cris Juanico, "un molt bon amic". Juanico admetia "estar enamorat de sa lluna", tant que no tenia paraules per parlar d'aquesta. Es referia a "Sa lluna de Formentera". En acabar, Luz de Gas esclatava en aplaudiments i el cantautor menorquí es portava la mà al cor. Una noia de la meva vora, que havia gravat un fragment de la cançó amb el seu smartphone, somreia emocionada.  

El primer brindis no es va fer esperar: "Amics, salut i a fer-ho molt!". Era el preludi d'un dels moments més fascinants del concert. Arribava Xarim Arasté, "un geni", per Joan Barbé, guitarrista i productor de la banda. Va oferir una exhibició espectacular. El públic aplaudia incrèdul a les fascinants habilitats del músic de Flix. Sense pretendre-ho, va eclipsar per complet a Lídia Guevara, la següent convidada, que no va saber connectar d'igual manera amb el públic (era molt difícil aconseguir-ho). Just després, el setè convidat: Èric Vergés, de Els Catarres, amb "L'hort". David Serra bromejava: "és un noi que acaba de començar i necessita promoció... vam decidir deixar-li un lloc, al pobre", i proposava un segon brindis, amb el mateix lema: "Salut i força al canut; salut i a fer-ho molt!".

Arribava la part final del concert. L'escenari va quedar pràcticament buit, només hi quedava el bateria, que va començar amb un sorprenent solo. Un parell de minuts després, entrava Joan Barbé amb més percussió. La sala aplaudia i ells no paraven. Però quedava el millor: Tots dos, amb els bastons de la bateria, van continuar el solo tocant el terra la barana de l'escenari. El so i l'habilitat encuriosia i inquietava. Crits, xiulets, aplaudiments i mòbils amunt amb el play. "Estic flipant", comentava un noi amb el seu grup d'amics. 

Un minut d'aplaudiments ininterromput i l'escenari es tornava a omplir, ara també amb el Nacho de Gossos per dir-nos que "No t'estim". En acabar, entraven tres dones a l'escenari amb un gran pastís i dues espelmes, un 10, enceses. El grup es sorprenia i els inesperables David Serra i Joan Barbé bufaven les espelmes. No va quedar clar si estava preparat o no. El dubte, però, no va navegar gaire estona en els cervells dels assistents. Arribava la tralla final: "Que mos donin", "Alegria" ("ens vam inventar una jota eivissenca", fardaven) i "Jo tinc una enamorada", que el públic va cantar de dalt a baix omplint Luz de Gas d'un clima sentimental. I com no podia ser d'una altra manera, van tancar el concert amb la famosíssima "Una nit artificial". Les cerveses i els gintònics ballaven a les mans alçades que vibraven amb Projecte Mut, els quals ja preparen un disc amb temes inèdits i una nova gira a principis de 2017.

Abraham Orriols

Entrades relacionades

Projecte Mut 7317533843224898117

LA LLISTA PNDR

TWITTER

FACEBOOK

item